Porady

Ziemniaczane krokiety z batatem i groszkiem

Resztki ugotowanych ziemniaków można z powodzeniem wykorzystać na krokiety. Ziemniaczane krokiety przyrządzam na wiele sposobów i niemalże zawsze z resztek. Tym razem miałam również ugotowany batat i groszek. Pomyślałam, że…

Gęsina na Świętego Marcina

Gęsina na Świętego Marcina. Co ma gęś do Marcina? Właściwie nic. Faktem jest jednak, że jesienią gęś smakuje najlepiej. Polska to potęga w hodowli gęsi, jednakże na polskie stoły

Kuchenne akcesoria w mojej kuchni

Kuchenne akcesoria to moja miłość. Mam ich mnóstwo i używam wszystkie. Kupując kuchenne gadżety kieruję się kryteriami, które muszą być spełnione. Przede wszystkim zależy mi na praktyczności wybranego produktu.

Pieczarki – obieracie czy myjecie?

Pieczarki, zresztą jak i inne grzyby uwielbiam. Jem je na okrągło. Nic dziwnego grzyb dostępny przez cały rok. Aby pieczarki zachowały swoje walory smakowe należy je odpowiednio przygotować przed przyrządzeniem.

Rośliny strączkowe – porady

Jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania? Wiadomo większość roślin strączkowych trzeba namoczyć w wodzie najlepiej na noc. Soczewice czy fasole mung nie wymagają moczenia.

Krokiety z indyka

Na święta przyrządziłam indyka z nadzieniem. Resztki mięsa i nadzienia wykorzystałam na krokiety. Tradycyjne krokiety to naleśniki nadziewane farszem, zwinięte w rulon, panierowane w jajku i bułce.

Pierogi z mięsem – świąteczne resztki

Pierogi z mięsem to sposób na wykorzystanie świątecznych resztek. Została mi niezła porcja mięsa, trochę jarmużu…W sam raz na farsz do pierogów. Bardzo lubię jeść pierożki ale muszę przyznać, że nie lubię…

Pierożki francuskie z resztek obiadowych

Upiekłam ostatnio pyszne pierożki francuskie. Przyrządziłam nadzienie z resztek obiadowych, które wykorzystałam do dwóch różnych dan. Pierwsze z nich to pierożki francuskie. O drugim dowiecie się jutro.