Poradnik kulinarny

czekolada

Domowa czekolada-jak zrobić czekoladę

U nas w domu mamy tradycję jedzenia słodyczy tylko w sobotę…Pewnie niektórzy z Was podniosą brewki, skoro wiedzą, że częściej niż w sobotę pojawiają się słodycze na moim blogu. Blog…

domowe tahini

Domowe tahini z czarnego sezamu

Lubicie tahini? Zawsze mam w lodówce słoiczek tahini, które wykorzystuję praktycznie do wszystkiego. Ostatnio nawet pokusiłam się na domowe tahini z czarnego sezamu. Czarne jak smoła ale jakby delikatniejsze w…

jarmuż_hodowanie

Jarmuż – jak przechowywać jarmuż

Lato wciąż dopisuje. Nie jest przesadnie ciepło, ale idealnie aby delektować się koktajlami i lekkimi sałatkami przyrządzonymi na bazie jarmużu. Od dwóch lat uprawiam jarmuż na balkonie. Najpierw wysiewam go…

przyprawa zaatar

Zaatar- jak zrobić przyprawę zaatar

Kiedy odwiedza nas rodzina z Iranu to zawsze w prezencie dostaję mnóstwo aromatycznych przypraw, ziół i suszonych owoców. Sumak i szafran używam najczęściej, ale ostatnimi laty zachorowałam na zaatar. Zaatar…

Jak uprawiać i stosować kolendrę?

Jak uprawiać i stosować kolendrę?

Jak upra­wiać i sto­so­wać kolen­drę? Bar­dzo lubię kolen­drę. Nasiona mają deli­katny lekko cytru­sowy smak, który staje się bar­dziej inten­sywny pod­czas ich pra­że­nia. Jeśli uży­wam kolen­dry do goto­wa­niu to prak­tycz­nie zawsze całe…

dorsz-z-grilla

Dlaczego wszyscy lubią dorsza?

Obfitość dorsza w Morzu Bałtyckim, Północnym i Atlantyku sprawia, że jest on jedną z najbardziej popularnych ryb na europejskich stołach. W Anglii uważany jest nawet za potrawę narodową, a przepis…

plantan banan warzywny

Plantan -co to jest -jak to jeść

Plantan zwany również platanem lub bananem warzywnym na pierwszy rzut oka przypomina banan owocowy. Plantany są jednak intensywnie zielone i o wiele większe. Duże sztuki osiągają nawet 40 cm długości. Miąższ…

jak sprawdzić czy jajka są świeże

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Uwielbiam półpłynną jajecznicę lub omlet na śniadanie! Jajka są zdrowe, smaczne i niedrogie. Jajka mogę jeść codziennie. Ale jak sprawdzić czy jajko jest świeże kupując je…

Gęsina na Świętego Marcina

Gęsina na Świętego Marcina. Co ma gęś do Marcina? Właściwie nic. Faktem jest jednak, że jesienią gęś smakuje najlepiej. Polska to potęga w hodowli gęsi, jednakże na polskie stoły

Pieczarki – obieracie czy myjecie?

Pieczarki, zresztą jak i inne grzyby uwielbiam. Jem je na okrągło. Nic dziwnego grzyb dostępny przez cały rok. Aby pieczarki zachowały swoje walory smakowe należy je odpowiednio przygotować przed przyrządzeniem.

Rośliny strączkowe – porady

Jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania? Wiadomo większość roślin strączkowych trzeba namoczyć w wodzie najlepiej na noc. Soczewice czy fasole mung nie wymagają moczenia.