Poradnik kulinarny

Jak uprawiać i stosować kolendrę?

Jak uprawiać i stosować kolendrę?

Jak upra­wiać i sto­so­wać kolen­drę? Bar­dzo lubię kolen­drę. Nasiona mają deli­katny lekko cytru­sowy smak, który staje się bar­dziej inten­sywny pod­czas ich pra­że­nia. Jeśli uży­wam kolen­dry do goto­wa­niu to prak­tycz­nie zawsze całe…

dorsz-z-grilla

Dlaczego wszyscy lubią dorsza?

Obfitość dorsza w Morzu Bałtyckim, Północnym i Atlantyku sprawia, że jest on jedną z najbardziej popularnych ryb na europejskich stołach. W Anglii uważany jest nawet za potrawę narodową, a przepis…

plantan banan warzywny

Plantan -co to jest -jak to jeść

Plantan zwany również platanem lub bananem warzywnym na pierwszy rzut oka przypomina banan owocowy. Plantany są jednak intensywnie zielone i o wiele większe. Duże sztuki osiągają nawet 40 cm długości. Miąższ…

jak sprawdzić czy jajka są świeże

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Uwielbiam półpłynną jajecznicę lub omlet na śniadanie! Jajka są zdrowe, smaczne i niedrogie. Jajka mogę jeść codziennie. Ale jak sprawdzić czy jajko jest świeże kupując je…

Gęsina na Świętego Marcina

Gęsina na Świętego Marcina. Co ma gęś do Marcina? Właściwie nic. Faktem jest jednak, że jesienią gęś smakuje najlepiej. Polska to potęga w hodowli gęsi, jednakże na polskie stoły

Pieczarki – obieracie czy myjecie?

Pieczarki, zresztą jak i inne grzyby uwielbiam. Jem je na okrągło. Nic dziwnego grzyb dostępny przez cały rok. Aby pieczarki zachowały swoje walory smakowe należy je odpowiednio przygotować przed przyrządzeniem.

Rośliny strączkowe – porady

Jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania? Wiadomo większość roślin strączkowych trzeba namoczyć w wodzie najlepiej na noc. Soczewice czy fasole mung nie wymagają moczenia.

Zakwas buraczany na świąteczny barszcz

W zeszłym roku natrafiłam na przepis na zakwas buraczany na czerwony barszcz u Kaczodajnia. Bardzo mnie wtedy zaintrygował ten zakwas, ale już nie miałam czasu go wtedy zrobić. Ponieważ bardzo…

Jak zrobić zakwas żytni?

Mój zakwas żytni skończył juz trzy lata. Tak, tak, własny zakwas chlebowy zrobiony i przechowywany należycie nigdy nie padnie. Za każdym razem jak tylko piekę chleb na zakwasie ubieram odpowiednią ilość…