Portobello burgery z pieczonymi batatami

Rzadko goszczą u mnie  wegetariańskie przepisy, bo po prostu nie jestem wegetarianką i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. Ale, ale od czasu do czasu lubię zjeść coś warzywnego i chętnie na bazie grzybów. Dzisiaj zatem proponuję wegetariańskie portobello burgery z pieczonymi batatami. Grzyby uwielbiam w każdej postaci i wcinam je przynajmniej raz w tygodniu. Nie ograniczam się do pieczarek. Zbieram wszystkie grzyby, które znam i wiem, że są zjadliwe, a jak sezon grzybowy się zakończy to kupuję. Nawet zimą mamy w Szwecji duży wybór świeżych grzybów ku mojemu ogromnemu zadowoleniu. Portobello mogę kupić przez cały rok. To spory i mięsisty grzyby, dlatego portabello burgery są idealne i smakują jakbym jadłam mięsne burgery.

portabello burgery

Portobello burgery są proste w przyrządzeniu. Wystarczy je upiec i nadziać czym popadnie, usmażyć frytki lub upiec bataty. Jeśli jesteście bardzo głodni do burgera można włożyć w hamburgerowe brioche. Super danie na kolację! Podoba Wam się?

Portobello burgery

Składniki:

na 2 burgery

4 portobello, średniej wielkości

1 łyżka oliwy

gałązka świeżego tymianku

1 awokado

1 ząbek czosnku

20 g sera feta

20 g pistacji

sól i pieprz do smaku

plastry czerwonej cebuli

zielona sałata

1 batat

portabello burgery wegetariańskie

Nastaw piekarnik na 200ºC na pieczenie lub funkcję grilla. Na blasze ułóż portabello oraz obrane ze skórki i  pokrojone w kostkę bataty. Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem, posyp posiekanym tymiankiem i piecz w nagrzanym piekarniku przez 25  minut. Po połowie czasu odwróć portabello na drugą stronę, przemieszaj bataty. Przygotuj nadzienie. Cebulę zeszklij na oliwie. Obierz awokado, wydrąż miąż i umieść w malakserze. Dodaj pistacje, czosnek i feta. Zmiksuj na gruboziarnistą masę. Dopraw solą. Zmontuj burgery. Dwa portabello ułóż na talerzu kapeluszem do dołu, napełnij nadzieniem, cebulą, sałatą i przykryj pozostałymi kapeluszami. Podaj gorące z pieczonymi batatami.

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

14 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *