Potrawka z jagnięciny z bakłażanem, jabłkiem i ciecierzycą

Zrobiłam pyszną potrawkę, znowu mnóstwo składników ale przepis warty do wypróbowania. Dla mnie to był test, bo chciałam trochę poeksperymentować ze składnikami w nowych, kulinarnych zestawieniach, np. czy  jabłko pasuje z bakłażanem i ciecierzycą. Szczerze mówiąc to byłam niepewna co do tego związku ale na próżno. Potrawka z jagnięciny z bakłażanem, jabłkiem  i ciecierzycą okazała się dobrym pomysłem, nie za ostre curry, które  podałam z szafranowym ryżem, a jak ugotować ryż rodem z perskiej kuchni to się dowiecie z następnego postu. Składniki:

  • 400 g udźca jagnięcego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 bakłażany, średniej wiekości
  • 2 winne jabłka
  • 4 dl wody
  • 8 kapsułek kardamonu
  • 1 ½ łyżeczki curry w proszku
  • 1 ½ łyżeczki kminu (nie kminku)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 doniczka świeżej kolendry
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Podziel mięso na mniejsze kawałki. Podsmaż w niewielkiej ilości oleju.
  • Obierz i posiekaj cebulę. Obierz czosnek i wyciśnij przez praskę wraz ze wszystkimi, suchymi  przyprawami i przecierem pomidorowym. Zacznij gotować potrawkę na małym ogniu.
  • Obierz jabłka, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Gotuj curry około godziny.
  • W międzyczasie podziel bakłażany na nieco większe kawałki i posól. Zostaw na parę minut, aż puszczą sok.
  • Smaż bakłażany na oleju, a następnie dodaj do curry wraz z ciecierzycą.
  • Tuż przed podaniem posyp świeżą kolendrą.

Jeśli lubisz kuchnię LCHF, to ten przepis jest akurat na twoje cebulki smakowe, a wszystkim innym co jedzą węglowodany bez ograniczeń polecam curry z ryżem lub z pęczakiem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *