Potrawka z karkówki

Chodzila za mna karkowka. Wpadla mi w oko ladna sztuka miesa, wiec sie dlugo nie zastanawialam nad dzisiejszym obiadem, potrawka z karkowki z warzywami. Jeszcze tylko zerklam czy mam buraczki… byly i cale szczescie, bo nie musialam leciec do sklepu. Czasami lubie zjesc taki szybki tradycyjny obiad bez zbytniego wymyslania.

Oto przepis:

Potrawka z karkówki z warzywami

Skladniki:

  • 800 g karkowki, bez kosci
  • 1 lyzka maki
  • sol i pieprz
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 duzy lisc laurowy
  • 1 duza cebula
  • 4 marchewki, sredniej wielkosci
  • 2 pietruszki
  • 3 lyzki posiekanej natki
  • ½ l wrzatku

Dodatki:

  • ugotowane ziemniaki, puree
  • buraczki w occie

Wykonanie:

  • Pokroj mieso na kawalki i rozbij lekko. Posol, popieprz i oprosz maka. Podsmaz na tluszczu z obu stron.
  • Dodaj pokrojona cebule i smaz , az cebula lekko sie zrumieni. Dodaj ziele angielskie i lisc laurowy i zalej wrzatkiem. Gotuj przez 40 minut.
  • Zetrzyj marchewke i pietruszke tarce z duzymi oczkami i dodaj do potrawki. Pogotuj jeszcze przez 10 minut. Mieso musi byc bardzo miekkie.
  • Dopraw sola, pieprzem i natka pietruszki.
  • Jesli potrawka jest za gesta, podlej wrzatkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *