Pożywna sałatka z różnokolorowej fasoli

Witam serdecznie! „…Chmury wiszą nad  miastem…ciemno i spać nie mogę…” Pamiętacie tą piosenkę, którą śpiewała kiedyś Kora? Cudna pieśń i jakże adekwatna do dzisiejszego dnia. Zimno, ponuro, deszczowo i bardzo smutnie…Jestem z Tobą rodzino w tym ciężkim dniu…

Jak zwykle kiedy chcę się odprężyć krzątam się po kuchni. Dzisiaj polecam pyszną i pożywną sałatkę z różnych gatunków fasoli. Sałatka z fasoli lekko zaostrzona, która może postać w lodówce przez kilka dni.

Sałatka z fasoli podaję z chlebkiem z dodatkiem pokruszonego owczego sera lub jako dodatek do grillowanych mięs. Dla wszystkich, którzy wystrzegają się pieczywa polecam sałatkę z dodatkiem zielonej sałaty np. rukoli.

pożywna sałatka z fasoli

Jeśli lubicie sałatki z fasoli to polecam również sałatkę z czarnej fasoli. Lubię dodawać fasolę również do surówek. Coleslaw z czerwoną fasolę należy do ulubionych.

Sałatka z fasoli

Składniki:

na 4 porcje

  • po 100 ml różnych gatunków fasoli, u mnie czarna, biała, pinto i czarne oko, niegotowanej
  • 2 łyżki winnego octu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona chili, pokrojona w drobną kostkę
  • 10 cm pora, cienko pokrojonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanych świeżych ziół, u dzisiaj tymianek
  • sól wedle smaku
  • 3 łyżki pokruszonego owczego sera typu feta

Wykonanie:

  • Wszystkie fasole namocz na noc, a na drugi dzień ugotuj w lekko osolonej wodzie, każdą oddzielnie. Zalecam oddzielne gotowanie, bo fasole wymagają różnego czasu gotowania. Poza tym kolorowe fasole farbują, zwłaszcza czarna.
  • Odcedź poszczególne fasole i ostudź. Wymieszaj lekko fasolę z porem, chili i czosnkiem, a następnie z octem i oliwą. Dopraw solą w razie potrzeby.
  • Podaj sałatkę posypaną owczym serem.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *