Pożywne bagietki z pulled pork czyli…

Pulled pork czyli wolno pieczona wieprzowina to danie pochodzące z  amerykańskiego południu. Do przygotowania tego dania pasują zarówno wołowina jak i wieprzowina. Ja zdecydowalam się zrobić karkówkę.

Pulled pork jest bardzo miękkim, soczystym, dobrze przyprawionym mięsem, które  piecze się w piekarniku przez długi czas i tu mam na myśli naprawdę długi czas, to znaczy co najmniej 3 godziny  przy niskiej temperaturze. Poza sztuką mięsa i przypraw wymagany jest żeliwny garnek z pokrywką, który można włożyć do piekarnika albo postawić na grilu.

Sos barbecue czyli sos, który wytwarza się podczas pieczenia mięsa jest po prostu niesamowicie smaczny i aromatyczny. Mięso jest gotowe, kiedy łatwo rozrywa się na kawałki.


Tak podzielone mięso wymieszałam z sosem barbecue i napełniłam moje „wczorajsze” bagietki .
Takie wielkie kanapki to żaden mecz dla moich synów.

Przepis na 8 porcji

Składniki:

  • 1.2 kg wieprzowiny, karkówki
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbkow czosnku
  • 3 dl keczupu
  • 1 łyżka ostrego sosu chili
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 dl wody
  • 1 łyżka cukru muscavados
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • sol

Wykonanie:

  • Włóż mięso w całości do garnka. Posól ze wszystkich stron.
  • Obierz cebule i czosnek, pokrój i dołóż do mięsa.
  • Wymieszaj ketchup, przecier, wodę i przyprawy. Rozsmaruj na mięsie.
  • Piecz karkówkę w 125 º C, około 3,5-4 godziny, pod przykryciem.

Kawałki mięsa podaje się z sosem, z ulubionym pieczywem i zielonymi dodatkami.

Wolno pieczona wieprzowina to super wkładka do kanapek.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *