Prawdziwe spaghetti bolognese

Prawdziwe spaghetti bolognese zawiera zawsze marchewkę i seler. Moje dzisiejsze spaghetti dosmakowałam czerwonym winem i utartą gałką muszkatałą. Zamiast bazylii postanowiłam przyprawićsos suszonym oregano. Użyłam również prawdziwego włoskiego boczku, pancetta.

Przepis na prawdziwe spaghetti bolognese

Składniki:
na 5-6 porcji

  • 250 g spaghetti, sucha waga
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 400 g mięsa mielonego
  • 50 g pancetta
  • 500 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • ½ dl świeżo startego parmezanu
  • 2 dl czerwonego wina
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta gałki muszkatołowej, utartej
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  • Obrać i posiekać cebulę i czosnek. Pokroić w kostkę marchew i seler.
  • Pokroić drobno pancetta i usmażyć. Dodać warzywa i smazyć 5 minut.
  • Dodać mielone mięso i smażyć aż mięso przestanie byc krwawe.Podlac winem.
  • Wlać pomidory, liście laurowe i suche przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować sos przez 20 minut.
  • Doprawić sos solą i pieprzem, dodać świeżej bazylii.
  • Ugotować spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Wymieszać spaghetti z sosem. Zetrzeć parmez i posypać danie. Udekorować świeżym oregano przed podaniem.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *