Prawie tradycyjne knedle ze śliwkami

Przeglądając blogi natrafiłam na mnóstwo przepisów na knedle ze śliwkami. Knedle uwielbiam pod każdą postacią i gdyby nie to, że reszta domowników za nimi nie przepada robiłabym je o wiele częściej. Więc dzisiaj miałam samotną ucztę…

przepis na knedle ze śliwkami

Prawie tradycyjne knedle ze śliwkami… dodałam mąki kukurydzianej. Ot tak zobaczyć jak takie knedle będą smakować. Wyszły bardzo fajne! A żeby jeszcze bardziej je urozmaicić to zamiast tradycyjnej zasmażki z masła i tartej bułki zrobiłam zasmażkę z mielonych migdałów.

Przepis na knedle ze śliwkami

Składniki:

na 16 knedli

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 ml mąki pszennej
  • 150 ml mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 16 śliwek typu węgierki

Dodatkowo

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżka zmielonych migdałów
  • cukier

Wykonanie:

  • Z ziemniaków, jajka i mąki zagnieć ciasto. Zrób rulon i podziel ciasto na 16 równych porcji, u mnie około 60 gram.
  • Wypestkuj śliwki, przeznacz jedną śliwkę na jednego knedla. Uformuj knedle w kształcie kulki i wrzuć do gotującej i osolonej wody. Gotuj dopóki knedle nie wypłyną pod powierzchnię, około 5- 8 minut. Moje knedle wyszły dosyć duże, więcmusiały się dłużej gotować.
  • Zrumień migdały na maśle i dodaj knedle. Przysmaż je lekko. Podawaj posypane cukrem.

knedle ze śliwkami

Jeśli lubicie knedle to polecam również  knedle z mięsem.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *