Proste a takie smaczne

… No właśnie! Czasami proste dania mogą bardzo zaskoczyć. Zrobiłam dzisiaj racuchy z kaszy gryczanej i ziemniaków i mnie zamurowało! Takich pysznych placków to już dawno nie jadłam. Bardzo lubię prażoną gryczaną kaszę ale nigdy bym nie pomyślała, żeby zrobić z niej placki, w dodatku z ziemniakami. Te racuchy zostały pochłonięte w mgnieniu oka. Można je podać do gulaszu, albo zjeść same z dodatkiem kwaśnej śmietany. Pyszne!

W wakacje stałam się właścicielką książki Pascal kontra Okrasa, pewnie jak nie niektórzy z Was. Właśnie w niej natknęłam się na racuchy z kaszy gryczanej według Pascala. Jeśli jeszcze nie wypróbowaliście tego przepisu to bardzo polecam. Do tego przepisu możecie z powodzeniem wykorzystać resztki już ugotowanej kaszy.

placki z kaszy gryczanej i ziemniaków

Przepis na racuchy z kaszy gryczanej i ziemniaków

Składniki:

na 8-10 racuchów

  • 360 g ugotowanej kaszy gryczanej, u mnie prażona
  • 2 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 mały por
  • 1 ząbek czosnku, duży
  • 2 łyżki mąki lekko czubate
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Ostatnio natknęłam się na kaszę gryczaną w woreczkach. Jeden taki woreczek po ugotowaniu zawiera 360 gram kaszy. Ugotowaną kaszę wsyp do miski. Zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach. Pokrój pora w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka, mąkę, dopraw solą, pieprzem i wszystko wymieszaj. Smaż racuchy na rozgrzanym oleju po obu stronach.

gulasz z kurczaka z racuchami z kaszy gryczanej

U mnie jedliśmy racuchy z gulaszem z kurczaka.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *