… No właśnie! Czasami proste dania mogą bardzo zaskoczyć. Zrobiłam dzisiaj racuchy z kaszy gryczanej i ziemniaków i mnie zamurowało! Takich pysznych placków to już dawno nie jadłam. Bardzo lubię prażoną gryczaną kaszę ale nigdy bym nie pomyślała, żeby zrobić z niej placki, w dodatku z ziemniakami. Te racuchy zostały pochłonięte w mgnieniu oka. Można je podać do gulaszu, albo zjeść same z dodatkiem kwaśnej śmietany. Pyszne!
W wakacje stałam się właścicielką książki Pascal kontra Okrasa, pewnie jak nie niektórzy z Was. Właśnie w niej natknęłam się na racuchy z kaszy gryczanej według Pascala. Jeśli jeszcze nie wypróbowaliście tego przepisu to bardzo polecam. Do tego przepisu możecie z powodzeniem wykorzystać resztki już ugotowanej kaszy.
Przepis na racuchy z kaszy gryczanej i ziemniaków
Składniki:
na 8-10 racuchów
- 360 g ugotowanej kaszy gryczanej, u mnie prażona
- 2 ziemniaki
- 2 jajka
- 1 mały por
- 1 ząbek czosnku, duży
- 2 łyżki mąki lekko czubate
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Ostatnio natknęłam się na kaszę gryczaną w woreczkach. Jeden taki woreczek po ugotowaniu zawiera 360 gram kaszy. Ugotowaną kaszę wsyp do miski. Zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach. Pokrój pora w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka, mąkę, dopraw solą, pieprzem i wszystko wymieszaj. Smaż racuchy na rozgrzanym oleju po obu stronach.
U mnie jedliśmy racuchy z gulaszem z kurczaka.
4 komentarze
Oj tak,zgadzam się – placki z kaszy gryczanej sa po prostu pyszne! Zamiast ziemniaków dodaję czasem ser, lubię tez połączyć kaszę z prażonym słonecznikiem. Za każdym razem świetne, a te Twoje pięknie się prezentują :). Pozdrawiam
Dziękuję Aga!
też wypróbowywałam placki z książki Pascala i Okrasy. strzał w 10 :)
To dopiero połączenie ,kasza i ziemniaki ,pycha.