Proste ciasto z rabarbarem

Zapraszam na proste ciasto z rabarbarem, na niedzielę. Nie wiem czy to ciasto dotrzyma do niedzieli, ale ponieważ jest tak proste w pieczeniu, więc  zawsze mogę upiec następne. Rabarbaru mam pod dostatkiem. To kolejne ciasto z rabarbarem w tym roku i na pewno nie ostatnie.

ciasto ucierane na niedzielę

To ciasto jest bardzo specyficzne. Jest to ciasto ucierane ale smakuje jak ciasto kruche. Nie mniej jest bardzo smaczne i łatwo je się piecze.

ciasto ucierane z rabarbarem rabarbarową śmietankąLubię piec ciasto z rabarbarem z dodatkiem migdałów. Użyłam tutaj zmielonych migdałów jak również krojonych.

Przepis na ciasto z rabarbarem

Składniki:

na foremkę o boku 18 cm x 25 cm

  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 220 g cukru
  • 150 g mąki
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g całych migdałów, cienko pokrojonych
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 450 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę

Wykonanie:

  • Przygotuj rabarbar. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę.Wymieszaj rabarbar z cukrem i kardamonem i lekko podsmaż na maśle. Ostudź.
  • Wszystkie składniki do ciasta powinny być w pokojowej temperaturze. Utrzyj jajka z cukrem i wanilią na puszysto. Dodaj miękkie masło i ucieraj dalej mikserem.
  • Wymieszaj mąkę z proszkiem i pokrojonymi migdałami ( 2 łyżki odłóż do posypania) i delikatnie wymieszaj z masą jajeczno maślaną za pomocą szpatułki lub łyżki.
  • Wyłóż ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką formy. Odłóż 4 łyżki usmażonego rabarbaru, a resztę rozsmaruj na wierzchu ciasta.
  • Piecz ciasto na 160ºC w nagrzanym piekarniku w termoobiegu ( jeśli bez termoobiegu, to podwyższ temperaturę do 180ºC). Piecz ciasto przez około 45 – 50 minut.

pyszne ciasto z rabarbaremCiepłe ciasto można podać z lodami, a wystudzone z sosem waniliowym niegotowanym. Ja dzisiaj jednak zrobiłam inaczej. 250 ml ubitej śmietanki kremówki wymieszałam z pozostałym rabarbarem i posmarowałam ostudzone ciasto.

ciasto na niedzielę

SparaSpara

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *