Curry sos z kurczakiem i warzywami

Curry indyjskie z kurczakiem i warzywami to proste curry, które można ugotować szybko bez nadmiernego uganiania się za orientalnymi przyprawami. Wydaje mi się, że dzisiaj każda polska gospodyni ma swojej kuchennej spiżarni takie przyprawy orientu jak curry i imbir czy pieprz kajeński.

Curry robię często, bo lubimy takie jedzonko. Poza tym zawiera ono mnóstwo warzyw, więc samo zdrowie.

Składniki:

Przepis na 5 porcji:

  • 3 piersi z kurczaka, około 400 g
  • 300 g pieczarek, świeżych
  • 2 papryki, w różnych kolorach
  • 1 por
  • 5 dl buljonu z kurczaka
  • 1 dl gęstej śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka curry
  • 1 lyzeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Wykonanie:

  • Podziel kurczaka na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju wraz z  przyprawami.
  • Pokrój paprykę, pora i pieczarki na drobne kawałki, posiekaj czosnek.
  • Dodaj warzywa do kurczaka i również podsmaż. Zalej wszystko buljonem i gotuj przez 30 minut.
  • Pod koniec gotowania dodaj posiekaną pietruszkę i śmietanę

Danie oczywiście najlepiej smakuje z ryżem na sypko typu basmati.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *