Prosty przepis na kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala to danie inspirowane kuchnią indyjską. Zwykle przyrządzam tę potrawę, kiedy  zostają mi resztki pieczonego kurczaka marynowanego w przyprawie tandoori ( tandoori masala, gdzie masala znaczy przyprawa).

Dzisiaj zrobiłam uproszczoną wersję chicken tikka masala pełną fantastycznie pachnących orientalnych przypraw jak  kmin, kolendra, pieprz kajenski i chili w łaskawej dla przełyku kombinacji.

Lubimy pikantne jedzenie w domu i nawet mój najmłodszy syn nie narzeka jak  jedzonko jest trochę ostrzejsze.

Przepis na 6 porcji

Składniki:

  • 1 puszka posiekanych pomidorów (ok. 400 g )
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1oo g kwaśnej śmietany
  • 400 g kurczaka tandoori, bez kości
  • 1 cebula
  • 1 świeże, zielone chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • szczypta pieprzu kajenskiego
  • szczypta chili w proszku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

  • Obierz i pokrój cebulę i czosnek. Usun pestki z chili i posiekaj drobno.
  • Podsmaż warzywa w oleju przez 5 minut z przyprawami.
  • Dodaj pomidory i przecier i gotuj sos przez 10 minut . Dopraw solą i kwaśną śmietaną.
  • Dodaj do sosu kawałki kurczaka. Podgrzej.
  • Podawaj danie z ryżem lub chlebkiem naan.

Jeśli chcesz przrządzić kurczaka tandoori skorzystaj z poniższego przepisu na marynatę tandoori. Możesz usmażyć kurczaka na patelni, w piekarniku lub upiec na grilu . Kiedy marynuję kurczaka tandoori robię to bez soli. Solę mięso dopiero na krótko przed przyrządzeniem.

Marynata tandoori

Składniki :

  • 400 g kurczaka (piersi, nogi, udka)
  • 1/2 dl jogurtu lub zsiadłego mleka
  • 1 ½ łyżki tandoori masala
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przepis dodałam do akcji festiwal kuchni indyskiej i marynaty do mięs

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *