Przekąska z kozim serem i gruszką

Ciasto francuskie wielokrotnie wyratowało mnie z opałów. Nic dziwnego…Zawsze mam w lodówce porcję francuskiego ciasta, z którego mogę stworzyć przekąskę dosłownie na poczekaniu. Moja dzisiejsza propozycja, przekąska z kozim serem i gruszką jest co prawda pozbawiona kuchennej dramatyczności, ale nie mniej można ją przygotować na poczekaniu.

przekąska z kozim serem

Uwielbiam przekąski z francuskiego ciasta, niezwykle delikatne i kruche! Błyskawiczne w przygotowaniu, idealne do bufetu, wytrawne i na słodko. Użyłam koziego sera, ale z powodzeniem można go zastąpić fetą czy chevré. Chevré to również kozi ser ale z białą pleśnią.

Przekąska

Składniki:

na 16 porcji

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 200 g koziego sera, twarogu lub chevré
  • 2 słodkie gruszki
  • miód

Wykonanie:

  • Natnij ciasto w małe kwadraty. Na każdym umieść krążek sera.
  • Gruszkę oczyść z nasion i pokrój w ósemki. Ułóż na serze.
  • Piekarnik nagrzej do 200ºC (termoobieg) i piecz przekąski przez około 10 minut.
  • Wyjmij z piekarnika, udekoruj włoskim orzechem i polej miodem.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *