Przekąska z łososiem i awokado na ziołowych gofrach

Niedawno odwiedziła mnie przyjaciółka. Zrobiłam pyszny obiadek, a ucztę rozpoczęła przekąska z łososiem i awokado. Bardzo fajna przekąska, która świetnie pasuje do bufetu. Przekąskę podałam na małych gofrach, które upiekłam z dodatkiem kopru.

przekąska z łososia i awokado

Nic trudnego, a zawsze trochę inaczej! Szybko i łatwo!

Przekąska z łososiem i awokado na ziołowych gofrach

Składniki:

30 przekąsek

Ziołowe gofry

  • 150 ml mąki
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml zimnej wody
  • 100 ml śmietanki
  • 2 czubate łyżki posiekanego kopru
  • 1 łyżki masła, rozpuszczone
  • ¼ łyżeczki soli

Krem z awokado

  • 1 awokado
  • 100 gęstego jogurtu
  • 1 łyżka posiekanych liści bazylii
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól do smaku

Do dekoracji

  •  łosoś, wędzony lub marynowany
  • koper
  • czerwona cebula

Wykonanie:

  • Ubij lekko śmietankę i wymieszaj z mąką i proszkiem. Dodaj rozpuszczone masło , wodę i koper.
  • Smaż cienkie gofry,  u mnie w kształcie serc.
  • Zmiksuj awokado z bazylią i czosnkiem. Wymieszaj z jogurtem i dopraw solą.
  • Nałóż krem z awokado na gofra. Zrób różyczkę z łososia i ułóż na kremie.
  • Udekoruj całość cebulą i koprem.

przekąska na zimno

Polecam zimne przekąski na każdą okazję. Trochę luksusu w powszedni dzień nie zaszkodzi.

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *