Przekąska z pieczarek

Kochani ! Niech Wam się wiedzie jak najlepiej w Nowym Roku 2015. Pewnie macie wiele marzeń do spełnienia i silne postanowienia tak jak ja. Wiążę wielkie nadzieje z tym rokiem, ale mierzę siły na zamiary. A w kuchni jak zwykle będę dogadzać moim milusińskim najlepiej jak tylko umiem, po domowemu, zdrowo, kolorowo i pysznie.

Pierwszy dzień Nowego Roku, więc i pierwszy przepis w tym roku, łatwy i szybki do wykonania. Proponuję przekąskę z pieczarek. Pieczarki zresztą jak inne grzyby bardzo lubię. Często goszczą w moich przepisach jak na przykład faszerowane pieczarki. Dzisiaj proponuję pieczarki zapiekane z owocowym musem, serem camembert i włoskimi orzechami. Wspaniała przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło.

przekąska z pieczarekPrzekąska z pieczarek

Składniki:

15 porcji

½ kg pieczarek, duże kapelusze

50 g suszonej żurawiny

2 łyżki malin, u mnie mrożone

100 ml wody

2 łyżki miodu

1 mały camembert

połówki włoskich orzechów

świeży tymianek do dekoracji

sól i pieprz do smaku

1 łyżka oliwy

pieczarki przepisPotrzebne są jedynie kapelusze. Odcięte stopki możesz wykorzystać do jakiegoś farszu lub sosu.Posól i popieprz kapelusze, a następnie skrop oliwą. Zagotuj żurawinę z malinami wodą i miodem. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. Mus powinien być słodki z wyczuwalnym cierpkim smakiem. Każdy kapelusz napełnij musem, a następnie na wierzchu ułóż po kawałku camembert i polówce włoskiego orzecha. Włóż do piekarnika nagrzanego na 200ºC i zapiecz grzyby przez około 15 minut. Spożywaj na ciepło.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *