Przekąski na karnawał z francuskiego ciasta

Lubię proste przekąski na karnawał. Szybkie do przyrządzenia, takie na jeden kęs. Przekąski na karnawał na ciepło i na zimno. Do nich niewątpliwie należą przekąski przyrządzone z francuskiego ciasta. Na karnawał, na prywatkę czy na miły wieczór przy telewizorze. Na słodko i na wytrawnie. Przekąska z daktylami czy przekąska z kozim serem albo przekąska z obiadowych resztek… Francuskie ciasto zawsze mam w lodówce!

przekąski na karnawałPrzekąski na karnawał

Składniki:

rulon francuskiego ciasta

150 g szpinaku

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

1 łyżka masła

sól do smaku

czarny pieprz, grubo mielony

50 g fety

80 g żółtego sera, u mnie ostry ser z papryką

1 łyżka przyprawy  bruschetta

przekąski na karnawałNastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub według piekarnika). Opłucz szpinak i drobno pokrój. Rozpuść masło na patelni, dodaj czosnek i szpinak. Smaż szpinak dopóki nie odparuje wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Rozwiń francuskie ciasto na blasze. Rozprowadź równomiernie szpinak, następnie posyp pokruszoną fetą i utartym serem. Na końcu posyp przyprawą bruschetta. Wstaw placek do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12 – 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pokryj na małe kwadraty. Podawaj przekąski na ciepło lub na zimno.

 

SparaSpara

SparaSpara

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *