Przepis miesiąca – dania z grilla i konkurs z nagrodą

Witam serdecznie i od razu zapraszam na przepis miesiąca w sierpniu, którego tematem są dania z grilla. W sierpniu przepis miesiąca powiązany jest z konkursem, którego myślą przewodnią jest patelnia grillowa nie tylko do mięsa. Dla zwycięskiego przepisu czeka nagroda oczywiście w postaci patelni grillowej Trevi ufundowanej przez firmę Ballarini. Wspaniałej jakości patelnia, z którą można grillować przez cały rok trafi za około miesiąc do zwycięscy, a przez ten czas do dzieła!

Myślą przewodnią przepisu miesiąca w sierpniu są dania z grilla, które można wykonać z powodzeniem na patelni grillowej jak i na otwartym grillu. Jakie są Wasze najlepsze dania z grilla?Jestem bardzo ciekawa czy to będą szaszłyki, kurczak, kiełbasa, wieprzowina, wołowina, ryby, owoce czy warzywa, a może wszystko razem w pięknej smacznej kompozycji!

TREVI GRILL

U mnie na blogu roi się od przepisów na grilla, bo osobiście bardzo lubię grillować i na grillu i na patelni grillowej. Z radością przetestowałam patelnię grillową linii Positano. Gotuję na kuchni indukcyjnej, więc się ucieszyłam, że patelnia grillowa Positano pasuje do wszystkich rodzajów kuchni w tym indukcyjnej. Poza tym ta patelnia jest bardzo lekka, co ułatwia jej podnoszenie czy przesuwanie. Nie nagrzewająca się rączka, ładna konstrukcja, doskonała jakość to niewątpliwie atuty tej patelni, oczywiście wspaniała w użyciu. Jestem naprawdę bardzo zadowolona!

Burger z łososia awokado i ananasa

Pewnie jesteście ciekawi jakie danie grillowe przygotowałam. Otóż zrobiłam burgery z łososia, awokado i ananasa. Wszystkie składniki na burgera oczywiście ugrillowałam na patelni grillowej. Pyszne burgery z grilla, z pysznym dipem, w pysznej domowej roboty hamburgerowej bułce…po prostu uczta! Zachęcam Was do grillowania nie tylko mięsa i ryb ale również warzyw i owoców.

burger z patelni grillowej

Przepis miesiąca – burgery z łososia, awokado i ananasa

Składniki:

na 4 burgery

400 g fileta z łososia

1 awokado

4 plasterki ananasa, u mnie z puszki

4 bułki hamburgerowe

sól do smaku

płatki chili i czarny pieprz do smaku

łyżka oliwy

Dip do burgerów

100 ml majonezu, u mnie domowy majonez

1 łyżeczka soku z limonki

1 łyżka posiekanych ziół, u mnie pietruszka i koper

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

szczypta pieprzu kajeńskiego

przepis na burgery z łososia grillowanego

Filet z łososia podziel na 4 porcje. Oprósz solą i przyprawami. Jeśli użyjesz świeżego ananasa pokrój go na ładne plasterki. Użyłam ananasa z puszki, bo akurat nie miałam dostępu do świeżego. Pokrój awokado również na plastry. Posmaruj oliwą ananasa i awokado. Wszystko ugrilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu węglowym.

W międzyczasie przygotuj dip. Używam wyłącznie domowego majonezu, który możecie sami zrobić z przepisu na domowy majonez (link podany wyżej). Wszystkie przyprawy i zioła wymieszaj z majonezem.

Przekrój hamburgerowe bułki na pół. Obie połówki posmaruj dipem. Zmontuj burgera układając kolejno sałatę, awokado, łososia i ananasa. Podawaj burgery z domowymi frytkami z ziemniaków i marchewki. Smacznego!

 

 

 

16 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *