Przepis miesiąca – kopytka, kluseczki i knedle

Witam wszystkich pierwszego września i od razu zapraszam na przepis miesiąca. Jestem wielką miłośniczką wszelkiego rodzaju klusek, kluseczek, kopytek, pyz, knedli,  gnocchi…Dania przypominające dzieciństwo, które często przyrządzam choć w bardziej nowoczesnym wydaniu. Odkryłam fakt , że Szwedzi również lubią przyrządzać podobne potrawy. Polskie pyzy na przykład przypominają szwedzkie palt, które Szwedzi jedzą z wędzonką i dżemem z czerwonej borówki. Postaram się takie palt przygotować we wrześniu

Pisząc dzisiaj o takich pysznościach miałam problem z koncentracją, a jeszcze na dodatek fotografowałam moje dzisiejsze danie, kopytka z jarmużowym pesto i kurkami. Zadowolona ze zdjęć w końcu mogłam się posilić…

Tak więc zapraszam na przepis miesiąca. Czekam na wasze propozycje przez cały wrzesień….wrzesień, wierzyć mi się nie chce, że już niedługo jesień…Pewnie każde z Was umie przyrządzić kopytka, knedle, pyzy czy kluski, ale jestem bardzo ciekawa z czym je podajecie. Stwórzcie ciekawe danie i dodajcie w komentarzach do tego wpisu.

kopytka z pestoKopytka z jarmużowym pesto i kurkami

Składniki:

350 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków

100 g mąki

1 żółtko

200 g kurek

3 dymki

1 łyżka świeżego rozmarynu

sól  i pieprz do smaku

2 łyżki oleju do smażenia

garść rukoli

2 czubate łyżki pesto

3 łyżki płatków parmezanu

przepis miesiącaZ mąki, żółtka i ziemniaków zagnieć puszyste ciasto. Podziel ciasto na cienkie wałeczki i pokrój na małe kopytka. Wrzucaj kopytka do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 3 minuty. Na ogół kopytka są ugotowane, kiedy wypłyną do wierzchu. Wyłóż kopytka na talerz za pomocą cedzakowej łyżki.

Przyrządź grzyby. Kurki oczyść i pokrój jeśli są bardzo duże. Smaż grzyby na rozgrzanym tłuszczu aż będą lekko zrumienione. Grzyby powinny się smażyć, a nie gotować. Dodaj pokrojone w podłużne paski dymki i smaż aż cebula będzie miękka. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Rozgrzej pesto na patelni i dodaj kopytka, posmaż lekko. Ułóż kopytka na talerzu na przemian z rukolą i grzybami. Całość posyp cienko pokrojonym parmezanem.

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *