Przepis miesiąca – kruche ciasta

Witam po przerwie. Byłam na wyjeździe parę dni, a na dodatek zapomniałam mój komputer, moje narzędzie pracy. Jak to możliwe? A możliwe, ale dzięki wspólnym znajomym dzisiaj trafiła do mnie przesyłka i wreszcie mam komputer z powrotem. Moja radość nie ma końca!

Musiałam to uczcić, oczywiście na słodko!  Upiekłam kruche ciasto czekoladowe z kremową bezą i malinami. Kruche ciasta to temat przepis miesiąca w maju. Trochę się spóźniłam w tym miesiącu, ale zaistniało wiele zmian w moim życiu, między innymi nowa praca, spotkanie po latach, które niestety pochłonęły wiele mojego czasu, a na dodatek jak napisałam wyżej musiałam się obyć bez komputera przez parę dni. Ale już jestem z powrotem z mnóstwem pomysłów na fajne przepisy.

Kruche ciasto z owocami to chyba najszybsze ciasto pod słońcem. Dzisiejsze kruche ciasto jest wersją czekoladową tego ciasto. Upiekłam je dla koleżanek w nowym miejscu pracy i otrzymałam bardzo pozytywne opinie. Szwedzi na ogół nie pieką kruchych ciast tak jak my, więc moje nowe koleżanki były mile zaskoczone. To ciasto jest bardzo fajne w smaku. Na zdjęciu jak zwykle ostatnie kawałeczki… Zapraszam na przepis miesiąca i czekam na Wasze pomysły.

przepis na kruche ciastoKruche ciasto czekoladowe z bezą i malinami

Składniki:

na blachę 25 cm x 35 cm

Kruche ciasto

350 g pszenej mąki

5 czubatych łyżek kakao

250 g masła, zimne

2 łyżeczki proszku do pieczenia

90 g cukru

5 żółtek

Puszysta beza

5 białek

180 g cukru

2 łyżeczki waniliowego extraktu

4 łyżki ziemniaczanej mąki

1 ¼ dl oleju

400 g malin, u mnie zamrożone

ciasto kruche czekoladowe z malinami Posiekaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło nożem. Kiedy już się utworzą grudki dodaj żółtka. Zagnieć delikatnie ciasto i owiń w folię. Włóż ciasto do lodówki, żeby dobrze się schłodziło, na noc lub do zamrażarki na 2 godziny.
Wyłóż formę do pieczenia ( 35x25cm) pergaminem i zetrzyj około 60% ciasta na spód.
Ubij pianę na sztywno, dodając cukier i wanilię. Kontynuuj ubijanie dodając mąkę ziemniaczaną, a następnie olej.
Rozsmaruj bezę na spodzie. W bezę powciskaj zamrożone maliny, a następnie zetrzyj resztę ciasta.
Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg, bez 10 stopni więcej), około 40 minut minut. Wyjmij ciasto z piekarniku i dobrze ostudź przed pokrojeniem.

17 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *