Przepis miesiąca – przekąski

Jajka faszerowane to jedna z popularnych zimnych przekąsek, którą praktycznie można zrobić na poczekaniu. Dzisiaj chcę Wam zaproponować jajka faszerowane krewetkami. Nadzienie proste, bo wystarczy jedynie posiekać obrane krewetki, świeży koper, żółtka i wszystko wymieszać z majonezem najlepiej własnej roboty.

Nowy miesiąc, więc i czas na przepis miesiąca. W tym miesiącu proponuję temat – przekąski. Szybkie, łatwe przekąski na zimno czy na ciepło, na słodko i wytrawnie. Czekam na Wasze przepisy. Wszyscy, którzy jeszcze nie są na liście Przepis miesiąca, a pragną dołączyć mogą to zrobić po umieszczeniu banerka na stronie głównej.

jajka faszerowane krewetkamiPrzepis na jajka faszerowane krewetkami

Składniki: 

na 8 porcji

4 duże jajka, ugotowane na twardo

2 łyżki posiekanego świeżego koperku

100 g obranych krewetek

4 czubate łyżki domowej roboty majonezu

1 łyżka kwaśnej śmietany

sól do smaku

1 łyżeczka soku z cytryny

kilka całych krewetek do dekoracji

kilka gałązek kopru

cytryna

przepis na jajka faszerowane Przekrój jajka na pół i wyjmij żółtka. Zgnieć żółtka widelcem, dodaj drobno pokrojone krewetki (kilka w całości zachowaj do dekoracji), posiekany koper i wszystko wymieszaj z majonezem i kwaśną śmietaną. Dopraw solą i sokiem z cytryny, ewentualnie szczyptą chili w proszku. Napełnij obficie połówki jajek, a następnie udekoruj krewetką, koprem i cytryną. Przekąskę można przygotować na dzień przed spożyciem.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *