Przepis miesiąca – świąteczne nowości

No to mamy grudzień pełny radosnych dni…urodziny siostry, moje, święta…a co za tym idzie, pracowite dni w kuchni. Grudzień to również czas na następny ” przepis miesiąca“. Wierzę, że tak samo jak ja, cały czas odkrywacie nowe potrawy lub odświeżacie stare wypróbowane przepisy. Dlatego tematem przepisu miesiąca w grudniu są świąteczne nowości, coś co na waszym świątecznym stole zagości po raz pierwszy lub w nowej osłonie.

Mój dzisiejszy przepis to wspomnienie z dzieciństwa. Pierwszy raz ugotowałam kapustę z grochem. Nie jadłam tej potrawy chyba ze trzydzieści lat! To danie często gości na świątecznym, głównie wigilijnym stole, u nas w tym roku będzie pierwszy raz! Aż trudno uwierzyć, że tak proste danie może tak dobrze smakować! Muszę przyznać, że pochłonęłam niezłą porcją w mgnieniu oka…

Zapraszam do wspólnego gotowania. Linki z przepisami proszę dodawać w komentarzach pod tym wpisem.

kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Składniki:

  • ½ kg kiszonej kapusty
  • 200 g łupanego grochu
  • 1cebula
  •  ¼ łyżeczki kminku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Wykonanie:

  • Namocz groch przez noc i ugotuj w lekko osolonej. Odcedź.Wrzuć do garnka liście laurowe i ziele angielskie, dodaj kapustę i zalej wszystko wodą. Gotuj kapustę do miękkości. Odcedź i pokrój.
  • Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na oleju nie rumieniąc. Dodaj przyprawy i smaż przez 2 minuty, następnie dodaj kapustę i groch. Jeśli kapusta jest za gęsta podlej bulionem.

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *