Przepis miesiąca – świąteczne słodycze bez pieczenia

Witam w pierwszym dniu grudnia i od razu zapraszam na przepis miesiąca, którego tematem  są świąteczne słodycze bez pieczenia. Jestem fanką domowych słodyczy. Moja pasja do ich robienia rozwinęła się podczas wspólnych adwentowych spotkań rodziców i dzieci w przedszkolu, a że ja mam trójkę możecie sobie wyobrazić, że takich wspólnych słodkich chwil było wiele.

Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na pomarańczową galaretkę w kokosie. Galaretka w cukrze to jedne z moich ulubionych polskich słodyczy, ale jak się domyślacie domowa galaretka smakuje o wiele lepiej. Obtoczyłam galaretkę w kokosie, bo sama galaretka już jest wystarczająco słodka. Poza tym pomarańcza i kokos to świetna para.

Czekam więc na Wasze przepisy na świąteczne słodycze bez pieczenia, a poniżej mój pierwszy przepis

galaretka pomarańczowa

Pomarańczowa galaretka w kokosie

Składniki:

na foremkę kwadratową o boku 18 cm

½ l soku ze świeżych pomarańczy

400 ml cukru

2 łyżki glukozy w syropie

1 łyżka soku z cytryny

20 g żelatyny w proszku

4 łyżki kokosowych wiórków do obtoczenia

domowa galaretka z kokosemNamocz żelatynę w 50 ml wody. Pozostałe składniki umieść w rondelku i zagotuj, po czym zmniejsz temperaturę i gotuj na powolnym ogniu, aż płyn osiągnie 120ºC i będzie lekko ciągnący. Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Wyłóż foremkę aluminiową folią i wlej galaretkę. Pozostaw do zastygnięcia w pokojowej temperaturze do następnego dnia.

Na drugi dzień pokrój galaretkę w kostkę i obtocz w kokosowych wiórkach. Przechowuj w lodówce.

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *