Przepis na brownie z orzechami

Dzisiaj przyjechał do nas w odwiedziny nasz najstarszy syn. Oczywiście mamusia upiekła czekoladowe ciasto, a jakże ulubione synusia. Nowy przepis na brownie zawsze znajdzie chętnych. Alex odwiedza mój blog, gotuje i piecze korzystając z moich propozycji. Przepis na brownie jest ulubionym , bo to takie wdzięczne ciasto do pieczenia. Zawsze się uda!

brownie_przepis

Ten przepis na brownie nie zawiera glutenu. Dziewczyna syna jest wrażliwa na gluten, więc zamiast tradycyjnej mąki użyłam zmielonych migdałów i kokosowej mąki. Jest to czekoladowe brownie z mocnym akcentem orzechowym, Migdały w środku, mieszanka orzechowa na wierzchu…Nic dziwnego, że moje dziecie było zadowolone.

przepis na brownie

Przepis na brownie

Składniki:

prostokątna foremka 18 cm x 25 cm

250 g brązowego cukru

150 g masła

2 łyżeczki waniliowego ekstraktu

125 g zmielonych migdałów

3 łyżki kokosowej mąki

sól morska do posypania

150 g czekolady

40 g kakao

4 jajka

½ łyżeczka sody

sól morska do posypania

100 g różnych orzechów do posypania

przepis na brownie

Włóż masło do rondelka. Podgrzewaj do rozpuszczenia. Dodaj cukier i kakao. Mieszaj aż składniki się połączą. Zdejmij z kuchni. Dodaj po jednym jajku energicznie mieszając. Wymieszaj migdały z kokosową mąką, sodą i dodaj do czekoladowej masy. Pokrój grubo czekoladę i jeszcze raz wymieszaj. Wylej masę do natłuszczonej formy, wygładź, posyp orzechową mieszanką i solą. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika brownie powinno być miękkie na środku. Odstaw brownie do ostygnięcia. Pokrój na kwadraty i podaj z bitą śmietaną lub waniliowymi lodami.

11 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *