Przepis na bułeczki durum. Puszyste bułeczki wypiekane z mąki durum. Przepis na bułeczki durum, gdzie ciasto można zarobić wieczorem, wstawić na noc do lodówki do wyrośnięcia, a rano upiec bułeczki w niecały kwadrans.
Nie ma nic lepszego jak zapach świeżej, gorącej bułki. Obudzi nawet niedźwiedzia…
Przepis na bułeczki
Składniki:
na 20 bułeczek
50 g drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
6-7 dl letniej wody
450 g mąki durum
Rozpuść drożdże w zimnej wodzie, dodaj olej, sól i miód. Dodaj obie mąki po trochu do zaczynu . Wyrabiaj ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno być bardzo miękkie. Umieść ciasto w dużej misce, przykryj folią i wstaw do lodówki na noc do wyrośnięcia. Następnego dnia, formuj małe kulki (około 80 g ciasta) i piecz bułki w temperaturze 250 º C, około 10 minut.
Bułeczki durum zazwyczaj wykorzystuje do robienia kanapek bolognese.