Przepis na Cezar z indykiem…Sałatka Cezar kojarzy mi się z moim bratem. Dlaczego, bo ma na imię Cezary. Zawsze uśmiecham się, kiedy przyrządzam tę pyszną sałatkę. Znacie już przepis na Cezar z kurczakiem. Próbowaliście Cezara z tuńczykiem? No to jeszcze musicie spróbować tę znaną sałatkę z indykiem.
Przepis na Cezar z indykiem wpadł mi w ręce podczas zakupów w hali mięsnej. Mam moje ulubione miejsce, gdzie mogę kupić produkty pochodzą z indyka jak świeże mięso i wyroby. Tam również spotkałam się po raz pierwszy z boczkiem z indyka, który użyłam w przepisie poniżej. Często przyrządzam sałatki na kolację, a tę przygotowałam na urodziny męża. Kolorowa i pożywna sałatka cesarska pasuje na każdą okazję.
Przepis na Cezar
Składniki:
na 5 porcji
450 g piersi z indyka
sól, czarny pieprz i rozmaryn do smaku
8 plastrów boczku z indyka
50 g młodego szpinaku
50 g sałaty lodowej
1 mała bagietka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
30 g parmezanu
2 łyżki oleju do smażenia
Cezar dressing
2 żółtka
1 łyżeczka francuskiej musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
2 sardele (anchois)
1 łyżka winnego octu
1 ząbek czosnku
150 ml oliwy
1 łyżka utartego parmezanu
szczypta soli
Pierś z kurczaka jeśli duża przekrój na pół wzdłuż dłuższego boku. Oprósz solą, pieprzem i rozmarynem. Rozgrzej olej i smaż na złoty kolor po 3 minuty z każdej strony. Przełóż mięso na kawałek aluminiowej folii i owiń. Mięso jeszcze dojdzie i będzie soczyste. Na tej samej patelni usmaż boczek. Przełóż na talerz. Pokrój bagietkę na cienkie kromki, a potem w kostkę. Rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną bułkę. Posyp i smaż aż grzanki się zrumienią i będą chrupiące.
Przygotuj sos. Obierz i pokrój drobno czosnek. Przełóż do moździerza, dodaj sardele, odrobinę oliwy i rozgnieć. Przełóż do naczynia, w którym będziesz robić sos. Dodaj musztardę, sok z cytrynym, winny ocet i zmiksuj. Następnie wlewaj oliwę cienkim strumieniem cały czas miksując. Na koniec dodaj parmezan i zmiksuj na puszystą masę. Jeśli sos jest bardzo gęsty dodaj trochę wody. Dopraw sos solą. Pamiętaj, że sardele są słone. Sos można łatwo przesolić.
Rozerwij lodową sałatę na małe kawałki i razem ze szpinakiem opłucz i dobrze osącz z wody. Ułóż na półmisku. Posyp pokruszonym boczkiem i kawałkami parmezanu. Rozwiń mięso z folii i pokrój na małe kawałki. Rozprowadź równomiernie na sałacie. Posyp grzankami i polej delikatnie sosem cesarskim. Resztę sosu podaj w osobnym naczyniu.
3 komentarze
ależ bym zjadła takie smakowitości
O cieszę się!
Muszę też coś takiego przygotować na urodziny, ale dla żony :)