Przepis na chili con carne z mięsem i fasolą

Co powiecie na chili con carne, tani obiad ? Dawno nie gotowałam, więc trzeba było odświeżyć pamięć. Chili con carne oznacza chili, a właściwie bardzo dużo chili i mięso.  No ale każdy doprawia ile może. My lubimy ostre jedzonko, więc było ostro!

To chili con carne jest inspirowane przepisem Jamiego Olivera . Moja wersja nie różni się tak bardzo od jego, poza płatkami chili, których użyłam zamiast sproszkowanej chili i pieprzu kajeńskiego. Użyłam  też przetarte pomidory.
Chili con carne to takie klasyczne danie, które można jeść na wiele sposobów, z ryżem lub kromką dobrego chleba.

Przepis na chili con carne z mięsem i fasolą

Składniki:
na 5-6 porcji

  • 2 cebule, średnie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki, średnie
  • 3 łodygi selera
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżeczka płatków chili, czubata
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400g)
  • 2 puszki przetartych pomidorów
  • 600 g mielonego mięsa wołowo wieprzowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 doniczka kolendry

Wykonanie:

  • Obierz i posiekaj cebulę, czosnek, marchew i seler. Oczyść paprykę z nasion i pokrój w kostkę.
  • Na  patelni o wysokich brzegach, podsmaż warzywa na  odrobinie oleju.
  • Dodaj przyprawy i smaż jeszcze przez 5 minut.
  • Odcedz ciecierzycę i fasolę i dodaj do warzyw wraz z pomidorami.
  • Wreszcie dodaj mięso, doprawsolą, pieprzem i octem balsamicznym i gotuj chili con carne przez 30 minut.
  • Pod koniec gotowania wrzuć do garnka posiekane łodyżki kolendry. Liście zostawdo przybrania.

Podawać chili con carne z ryżem lub chlebem i guacamole.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *