Przepis na Chili sin carne z cukinią i bakłażanem

Przepis na chili sin carne z cukinią i bakłażanem…Poświąteczny przegląd lodówki i zamrażalki przyniósł mi pomysł na chili. Namoczoną fasolę czasami mrożę, bo jak mam nagłą ochotę na fasolę to wystarczy, że ją rozmrożę i już mogę działać. Dzisiaj znalazłam w zamrażalniku dwie paczuszki fasoli, pimento i czerwoną mung…”będzie chili” pomyślałam…Dawno nie robiłam chili. Jemy fasolę dosyć często, bo gotuję perskie gulasze z fasolą i fasolową, ale chili to inna bajka zwłaszcza chili sin carne czyli bezmięsne. Tak, można się obyć bez mięsa choćby jeden raz w tygodniu i mimo wszystko jeść komfortowo. Chili to szybkie i łatwe danie przy tym zdrowe i pożywne. Jedzenie fasoli czasami przysparza problemy ale jest to faktycznie kwestia przyzwyczajenia. Poza tym można uniknąć gazowych rewolucji zmieniając wodę dwa razy podczas gotowania fasoli oraz używając odpowiednich przypraw jak kmin, anyż czy włoski koper, które poprawiają pracę żołądka. Jedząc częściej fasolę problemy znikną. Wiem to z własnego doświadczenia.

przepis na chili

Tymczasem proponuję przepis na chili sin carne z cukinią i bakłażanem niezawodna alternatywa to chili con carne. Podstawą tego dania jest oczywiście fasola w pysznym pomidorowym sosie, dużo warzyw i dlatego warto wybrać te ekologiczne.

przepis_chili

 

Przepis na chili sin carne

Składniki:

na 4 porcje

200 g ugotowanej fasoli pimento

150 g ugotowanej fasoli mung, czerwonej

1 cebula

1 czosnek solo

1 bakłażan

1 zielona cukinia

1 chili

200 ml bulionu warzywnego

1 słodka papryka, pół na pół żółta i czerwona

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

400 g pokrojonych pomidorów z kartonu

1 łyżeczka octu balsamicznego

sól i czarny pieprz do smaku

2 łyżki oleju

świeży tymianek i pietruszka wedle smaku

chili sin carne

Przygotuj obie fasole. Najlepiej namocz w zimnej wodzie na noc lub użyj ekologicznych już ugotowanych z kartonu (namoczyłam moją fasolę na noc, około 100 gram każdej).  Obierz cebulę i czosnek i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij cebulę na oleju po czym dodaj czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię, bakłażan, paprykę i chili. Posyp przyprawami (nasiona kminu upraż na suchej patelni i zgnieć w moździerzu) i smaż przez 3 minuty. Wlej pomidory, ocet, wsyp ugotowaną fasolę, dopraw solą i pieprzem i gotuj chili przez 10 minut. Ugotowane chili posyp tymiankiem lub natką pietruszki. Podaj chili z sałatą, awokado, czerwoną cebulą, kozim serem, pomidorami, ryżem, kaszą czy chlebem…Po prostu z tym co lubisz najbardziej.

 

SparaSpara

SparaSpara

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *