Przepis na chili z fasoli i soczewicy

Od dawna miałam nowy przepis na chili do wypróbowania. W końcu je ugotowałam! Pyszne chili  z czarną fasolą, zieloną soczewicą i mielonym mięsem. Pożywne, zdrowe i ostre. Takie właśnie lubię! Ostra, meksykańska potrawa na obiad lub kolację. Smaczne nadzienie do tortilla.

chili przepis

Przepis na chili

Składniki:

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 czerwone chili

500 g mielonego, wołowego

1 łyżka oleju

1 łyżeczka chili w proszku

1 ½ – 2 łyżeczki soli lub wedle smaku

100 ml gotowego chili sosu, tutaj przepis

100 ml wody

400 g czarnej fasoli, ugotowanej

400 g zielonej soczewicy ugotowanej

1 doniczka  świeżej kolendry

przepis na chiliPokrój cebulę i czosnek w kostkę. Oczyść chili z pestek i również pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju. Dodaj mięso i smaż aż mięso przestanie być krwiste. Dodaj fasolę, soczewicę, chili sos, wodę, chili w proszku i prawie całą kolendrę. Wymieszaj i gotuj sos przez 20 minut. Posyp resztą kolendry przed podaniem. Podaj chili z kukurydzianymi chipsami lub z tortilla.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *