Od dawna miałam nowy przepis na chili do wypróbowania. W końcu je ugotowałam! Pyszne chili z czarną fasolą, zieloną soczewicą i mielonym mięsem. Pożywne, zdrowe i ostre. Takie właśnie lubię! Ostra, meksykańska potrawa na obiad lub kolację. Smaczne nadzienie do tortilla.
Przepis na chili
Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwone chili
500 g mielonego, wołowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka chili w proszku
1 ½ – 2 łyżeczki soli lub wedle smaku
100 ml gotowego chili sosu, tutaj przepis
100 ml wody
400 g czarnej fasoli, ugotowanej
400 g zielonej soczewicy ugotowanej
1 doniczka świeżej kolendry
Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Oczyść chili z pestek i również pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju. Dodaj mięso i smaż aż mięso przestanie być krwiste. Dodaj fasolę, soczewicę, chili sos, wodę, chili w proszku i prawie całą kolendrę. Wymieszaj i gotuj sos przez 20 minut. Posyp resztą kolendry przed podaniem. Podaj chili z kukurydzianymi chipsami lub z tortilla.
4 komentarze
Smakowicie wygląda :)
takie dania mogłabym jeść i jeść
Ja też!
Przepis super. Z mielonym tofu zamiast mięsa – też!:)