Przepis na chleb LCHF

Znalazłam przepis na chleb LCHF całkiem przez przypadek i od razu musiałam go upiec. Nie praktykuję codziennie LCHF (low carbohydrate high fat), dieta, w której  je się mniej węglowodanów, a za to więcej tłuszczy. Od czasu do czasu jednak wpadnie mi w oko przepis tego typu, który mnie zaintryguje. Tak było i z chlebem LCHF.

chleb LCHF

Bardzo lubię piec chleb, a jeszcze bardziej go jeść, dlatego nie mogłam sobie wyobrazić jak taki LCHF chleb może smakować. Upiec taki chleb to żadna filozofia, więc do czynu…

No więc jak myślicie smakował mi ten chleb czy nie? Oczywiście, że smakował i na pewno go upiekę nie jeden raz, bo można go nawet wykorzystać na małe kanapki typu przekąski, albo upiec taki chleb jeśli w domu zabraknie mąki, zakwasu czy drożdży.

przepis na chleb LCHF

Poza tym aby jeszcze bardziej Was przekonać do tego chlebka to muszę dodać, że jest on bezglutenowy, bardzo zdrowy, bo zawiera mnóstwo nasion, błonnika i minerałów. Aby wszystkie składniki w chlebie połączyły się podczas wypieku użyłam nasion psyllium, które zmieliłam na mączkę. Można również użyć gotowego produktu pod nazwą błonnik psyllium lub psyllium husk. Psyllium, a właściwie błonnik w nim zawarty ma podobne właściwości wiążące jak gluten, poza tym wspomaga pracę jelit, przez co przyspiesza trawienie. Często używam psyllium nawet do wypieku normalnego chleba, właśnie ze względów odżywczych.

Chleb LCHF

Składniki:

1 płaski chlebek o rozmiarach 25 cm x 25 cm

  • 2 jaja
  • 1 dl nasion sezamu
  • 1/2 dl siemienia lnianego, łupanego
  • 1/2  dl nasion słonecznika
  • 1 łyżka zmielonych nasion psyllium
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g twarożku typu wiejskiego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka świeżego tymianku

Wykonanie:

  • Serek wymieszaj z jajkami. 
  • Suche składniki wymieszaj i dodaj do mokrych wraz z tymiankiem.
  • Na blaszy wyłożonej pergaminem rozprowadź masę chlebową.
  • Piecz chleb LCHF w piekarniku na 180ºC (termoobieg) przez 15 minut.
  • Jeszcze gorący chleb pokrój na mniejsze kawałki.

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *