Przepis na ciasteczka brownies

Brownies, mocno czekoladowe i słodkie ciasto tym razem upiekłam w postaci ciasteczek. Bardzo jestem zadowolona z tego wypieku. Ciasteczka są lekko chrupiące na wierzchu, a w środku miękkie z kawałkami rozpuszczonej czekolady. Masa na ciasteczka brownies jest trochę gęściejsza dzięki grubo pokrojonej czekoladzie, ale żeby jeszcze bardziej ułatwić formowanie ciasteczek wstawiłam masę do lodówki na godzinę. Po upieczeniu ciastka najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku

ciastka czekoladowe przepisCiasteczka brownies

Składniki:

na 22 ciasteczka

225 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao

25 g masła, u mnie solone

150 g cukru

50 g mąki

2 jajka

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 ½ łyżeczki nescafé w proszku

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

150 g białej i gorzkiej czekolady (lub mlecznej)

ciastka czekoladowe brownie

Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, lekko ostudź. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszysto. Dodaj przestudzoną czekoladę z masłem i zmiksuj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem, kawą i grubo pokrojoną czekoladą. Dodaj do masy i wymieszaj. Przykryj naczynie folią i wstaw do lodówki na godzinę.

Przygotuj dwie blachy do pieczenia i wyłóż je pergaminem. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 15 stopni więcej). Formuj okrągłe ciasteczka, mniej więcej 2 łyżki stołowe masy na jedno ciastko . Układaj ciastka w lekkich odstępach. Piecz ciastka przez 10 minut.

ciastka czekoladowe pyszne

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *