Przepis na ciasto marmurkowe

Prosty przepis na ciasto marmurkowe…Przepis na ciasto na niedzielę, idealne do popołudniowej kawki. Moje dzieciaki uwielbiają babkę marmurkową ze szklanką mleka. Czekoladowe ciasto pachnące wanilią na prawdziwym maśle. Przepis na ciasto, które zawsze się udaje.

przepis na ciasto

Przepis na ciasto

Składniki:

formeka do babki o poj. 1,5 l

225 g mąki + 2 łyżki

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki waniliowego ekstraktu

250 g cukru

4 jajka

225 g masła, miękkie i solone

150 ml jogurtu

2 czubate łyżki kakao

cukier puder do posypania

tłuszcz i mąka do formy

przepis na ciasto babka marmurkowa

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Przesiej mąkę i proszek, wymieszać ze szczyptą soli lub użyj solonego masła jak w przepisie. Zmiksuj miękkie masło z cukrem i wanilią, dodając stopniowo po jednym jajku.

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem na przemian z jogurtem mieszając szpatułką. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj mąkę, a do drugiej dodaj kakao i wymieszaj. Foremkę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką lub tartą bułką. Wyłóż jasne ciasto na przemian z ciemnym. Na końcu zamieszaj lekko aby obie masy lekko się przemieszały i utworzyły „marmurek”

Piecz ciasto w nagrzanym na 160ºC piekarniku nastawionym na termoobieg przez około 45-50 minut. Ostudzone ciasto wyjmij na paterę i oprósz cukrem pudrem.

przepis na ciasto marmurkowe

 

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *