Curd z marakui prosty przepis na krem

Przepis na curd z marakui chodził za mną od dawna. Marakuja to owoc o niezwykłym smaku, który uwielbiam. Curd z marakui można wykorzystać do deserów, lodów i jako krem do tortów. Odkąd zrobiłam pierwszą porcję curdu, nie upłynęło kilka dni i już następna porcja chłodziła się w lodówce. Curd z marakui jest niebywale smaczny. Wyjadam curd prosto ze słoika. Spróbujcie!

curd z marakui

Curd z marakui

Składniki:

6 owoców marakui

sok z jednej cytryny

70 g cukru

1 łyżka kukurydzianej skrobii

2 żółtka

1 jajko

50 g masła, pokojowa temperatura

Owoce marakui przekrój na pół i łyżeczka wybierz pulpę. Włóż do małego garnuszka wraz z sokiem z połowy cytryny i cukrem. Zagotuj, mieszając cały czas aż cukier się rozpuści. Wylej ugotowane owoce na sito i przetrzyj. Umieść puree z powrotem w garnuszku. Rozpuść kukurydzianą skrobię w reszcie soku z cytryny, dodaj żółtka, białko i energicznie wymieszaj. Następnie dodaj jajeczną masę do owocowego puree i cały czas mieszając podgrzewaj curd, nie gotuj! Kiedy krem zacznie gęstnieć dodaj masło mieszając. Gotowy curd jest gęsty i błyszczący. Wylej curd na miseczkę, przykryj folią i ostudź. Smacznego!

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *