Przepis na domowy majonez

Bardzo lubię majonez, ale tych kupnych to już mam dosyć. Słodkie i nie wiadomo co jeszcze tam w nich jest. Zrobić majonez to żadna trudność. Poza tym można dostosować proporcje i przygotować tyle majonezu ile akurat potrzeba.

Wczoraj była majonezowa premiera. Mój domowy majonez okazał się sukcesem, bo wszystkim bardzo smakował. Majonez nie zawiera cukru, glutenu czy skrobii, więc polecam go osobom na diecie bezglutenowej jak również miłośników LCHF.

domowy LCHF majonez

Taki domowy majonez można doprawić na różne sposoby i używać jako dip. Ja miałam ochotę na kolendrę i sok z limonki.

Przepis na domowy majonez

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 ½ łyżeczki nasion żółtej gorczycy
  • 1 łyżka białego winnego octu
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Dodatkowo

  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1- 2  łyżka posiekanej kolendry

Wykonanie:

  • Upraż nasiona gorczycy na suchej patelni, a następnie ugnieć w moździerzu.
  • Ubij żółtka ze sproszkowaną gorczycą i octem. Podczas ubijania dodawaj olej  bardzo cienkim strumieniem. Ważne aby ubijać majonez cały czas.
  • Dopraw majonez solą i pieprzem, a następnie kolendrą i sokiem z limonki wedle smaku.

pyszny domowy majonez

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *