Przepis na focaccia

focaccia przepisy

Focaccia to mój ulubiony chleb, który zawsze robię jak spodziewam się gości. Włoski ,rustykalny chleb focaccia można przyprawić na wiele sposobów. Robiłam już focaccia z czosnkiem i ziołami, ale dzisiejszy przepis na focaccia różni się nie tylko składnikami ale tez sposobem wykonania. Użyłam mniej drożdży, za to pozwoliłam focaccia wyrastać przez 3 godziny. Co godzinę rozwijałam i „składałam” focaccia, która po upieczeniu charakteryzuje się tzw. dziurami, jak w szwajcarskim serze.

przepis na focaccia

Ten przepis na focaccia to troche dłuższa wersja, ale warto spróbować coś nowego. Focaccia upiekłam z oliwkami, rozmarynem i marynowanym serem cheddar. A z czym wy lubicie focaccia?

Przepis na focaccia

Składniki:

1 focaccia

  • 500 g zimnej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 80 g dobrej oliwy z oliwek
  • 870 g maki
  • 10 g soli
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego + kilka gałązek na wierzch
  • garść oliwek, różnej maści
  • 50 marynowanego sera cheddar

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj oliwę, makę i sól i zagnieć ciasto. Wyrabiaj ciasto za pomocą robota 15 minut lub ręcznie. Na końcu wyrabiania dodaj rozmaryn.
  • Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 3 godziny. Po godzinie wyłóż ciasto na oprószoną maka stolnice, rozciągnij palcami i złóż kilka razy. Powtórz  procedurę co godzinę, a za trzecim razem rozłóż ser i oliwki. Zwiń ciasto i uformuj okrągły chleb. Kilka oliwek wciśnij na wierzch wraz z gałązkami rozmarynu.
  • Piecz focaccia na 250ºC (termoobieg) przez 10 minut, po czym zmniejsz temperature do 200ºC i piecz focaccia  jeszcze  przez 20 minut.
  • Po upieczeniu zsuń focaccia na kratkę do całkowitego ostudzenia.

focaccia z oliwkami

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *