Przepis na Gigantes Plaki – grecka zapiekanka

Witam serdecznie! Dzisiaj w menu grecka zapiekanka  gigantes plaki. Jest to zapiekanka z białej fasoli z dodatkiem pomidorów, boczku i ziół, podana oczywiście z greckim owczym serem typu feta czy halloumi. Wspaniała zapiekanka na kolację czy szybki obiad zwłaszcza, że można je przygotować wcześniej, a potem tylko zapiec.

zapiekanka z fasoli gigantes plaki

Oryginalna zapiekanka gigantes plaki nie zawiera boczku, więc dla chętnych wegetarianów wystarczy tylko zrezygnować z boczku. Zapiekankę można przyrządzić z pokrojonymi pomidorami z puszki, ale ja uważam, że smak świeżych, koktajlowych pomidorów nadaje  tej potrawie fajny charakter.

zapiekanka z fasoli i pomidorów

Przepis na Gigantes Plaki

Składniki:

na 2 porcje

  • 300 g białej, dużej fasoli, waga ugotowanej fasoli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała marchewka
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g bacon
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • ½ łyżeczki oregano
  • szczypta cynamonu
  • czarny pieprz do smaku
  • 100 g sera halloumi, opcjonalnie feta
  • posiekana natka pietruszki
  • sól do smaku

Wykonanie:

  • Dużą białą fasolę typu jaś namocz w wodzie na noc. Na drugi dzień ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  • Boczek pokrój w kostkę i zesmaż na patelni. Dodaj pokrojony czosnek, oregano, cynamon, marchewkę i seler pokrojone w kostkę. Smaż aż warzywa będą miękkie po czym dodaj fasolę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  • Wyłóż całość do żaroodpornej formy. Ułóż przekrojone na pół pomidory i włóż zapiekankę do piekarnika na 15 minut. Wyjętą z lodówki zapiekankę przypiecz 10 minut dłużej. Temperatura piekarnika 175ºC.

przepis na zapiekanka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *