Przepis na gnocchi z jarmużem i szynką parmeńską

Zapraszam na kolejny przepis na gnocchi. Przedwczoraj poznaliście gnocchi z boczkiem, groszkiem i szałwią. Jeśli lubicie ziemniaczane kluski z sosem to ten przepis na pewno przypadnie Wam do smaku. Na ogół jesteśmy przyzwyczajeni, że gnocchi podaje się do sosu. Dzisiejszy przepis na gnocchi jest zupełnie czymś innym. Ugotowałam sos, wymieszałam go z kluskami, jarmużem i mozzarellą i zapiekłam. Zapiekanka z gnocchi, gnocchi w sosie…a dla mnie to po prostu wyśmienity przepis na gnocchi, pyszny obiad dla całej rodziny.

przepis na gnocchi

Przepis na gnocchi

Składniki:

300 g gnocchi, tutaj przepis

200 g jarmużu

1 łyżka oleju

5 plastrów szynki parmeńskiej

1 cebula

4 ząbki czosnku

400 g pomidorów pokrojonych

½ łyżeczki suszonego oregano

50 g jarmużu, mrożony

150 ml mięsnego bulionu

100 g mozzarella

2 łyżki pokruszonego parmezanu

sól i pieprz do smaku

przepis na gnocchi

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż gnocchi. Wyjmij na talerz i trzymaj w cieple. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij przyprawiając solą, pieprzem i oregano. Porwij szynkę na drobne kawałki i dodaj do cebuli. Smaż przez minutę, po czym dodaj zamrożony jarmuż. Cały czas mieszając smaż aż jarmuż odparuje. Następnie dodaj pomidory. Dopraw sos solą, pieprzem i zagotuj sos. Do gorącego sosu włóż ciepłe gnocchi. Posyp danie utartą mozzarellą i parmezanem. Gotuj na kuchni przez 1-2 minuty ( lub wstaw do nagrzanego piekarnika) aż mozzarella lekko się rozpuści. Podaj danie na gorąco.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *