Zapraszam na kolejny przepis na gnocchi. Przedwczoraj poznaliście gnocchi z boczkiem, groszkiem i szałwią. Jeśli lubicie ziemniaczane kluski z sosem to ten przepis na pewno przypadnie Wam do smaku. Na ogół jesteśmy przyzwyczajeni, że gnocchi podaje się do sosu. Dzisiejszy przepis na gnocchi jest zupełnie czymś innym. Ugotowałam sos, wymieszałam go z kluskami, jarmużem i mozzarellą i zapiekłam. Zapiekanka z gnocchi, gnocchi w sosie…a dla mnie to po prostu wyśmienity przepis na gnocchi, pyszny obiad dla całej rodziny.
Przepis na gnocchi
Składniki:
300 g gnocchi, tutaj przepis
200 g jarmużu
1 łyżka oleju
5 plastrów szynki parmeńskiej
1 cebula
4 ząbki czosnku
400 g pomidorów pokrojonych
½ łyżeczki suszonego oregano
50 g jarmużu, mrożony
150 ml mięsnego bulionu
100 g mozzarella
2 łyżki pokruszonego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż gnocchi. Wyjmij na talerz i trzymaj w cieple. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij przyprawiając solą, pieprzem i oregano. Porwij szynkę na drobne kawałki i dodaj do cebuli. Smaż przez minutę, po czym dodaj zamrożony jarmuż. Cały czas mieszając smaż aż jarmuż odparuje. Następnie dodaj pomidory. Dopraw sos solą, pieprzem i zagotuj sos. Do gorącego sosu włóż ciepłe gnocchi. Posyp danie utartą mozzarellą i parmezanem. Gotuj na kuchni przez 1-2 minuty ( lub wstaw do nagrzanego piekarnika) aż mozzarella lekko się rozpuści. Podaj danie na gorąco.
3 komentarze
Kocham gnocchi . A te z jarmuzem i pomidorami wyglądają fantastycznie !!!!
Dziękuję!
Uwielbiamy wszelkie kluseczki :P Gnocchi tak właściwie nigdy nie jadłyśmy ale mamy już od dłuższego czasu przepis zapisany i czeka na swój moment XD