Przepis na hummus z dyni

Zapraszam na pyszny na pyszny przepis na hummus z dyni. Uwielbiam hummus w każdej postaci. Hummus to pasta lub dip jak kto woli wywodząca się z krajów arabskich. Pożywna, zdrowa i wegańska. Przepis na hummus często pojawia się na moim blogu. Uwielbiam tą pastę.  Głównymi składnikami hummusu są ciecierzyca, czosnek i tahini. Aby trochę urozmaicić to danie przyrządzam je różne sposoby jak na przykład hummus z awokado. Hummus z kolendrą to kolejny przepis, po który często sięgam. Na odmianę proponuję przepis na hummus z  dynią.

przepis na hummusPrzepis na hummus

Składniki:

250 g pieczonej dyni

250 g ciecierzycy z puszki

1 łyżka tahini

sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

2 duże ząbki pieczonego czosnku

1 łyżka posiekanego imbiru

Przyprawa hummus

1 mały kawałek kory cynamonowej

1 łyżeczka goździków

1 łyżka nasion kolendry

½ łyżki nasion kozieradki

½ nasion włoskiego kopru

½ łyżki nasion kminu rzymskiego

1 łyżka nasion czarnej gorczycy

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

Wszystkie składniki na hummus  zmiksuj na masę. Dopraw solą, pieprzem i oliwą. Przygotuj przyprawę. Zgnieć cynamon i z resztą nasion upraż na patelni. Zmiksuj nasiona w młynku lub w moździerzu. Wymieszaj z papryką i posyp  hummus.

1 Komentarz

  • Tez uwielbiam hummus, muszę wypróbować wersję z dynią. Ja używam suszonej ciecierzycy, którą moczę na noc w wodzie i następnie gotuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *