Przepis na idealne grahamki

Ten przepis na grahamki wydaje mi się świetny. Upiekłam grahamki w kształcie prostokątów. Przed pieczeniem posypałam grahamki mieszanką ziołową do bruschetta i nasionami słonecznika. Poza tym posmarowałam chleb oliwą z oliwek wymieszaną z przeciśniętym czosnkiem. Grahamki wyszły idealne nie za ciężkie, a jednocześnie smakują pysznie.

Przepis na idealne grahamki

Składniki:
na 24 grahamki

  • 50 g drożdży
  • 4 dl mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ciemnego syropu lub miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki do posmarowania
  • 2 dl mąki graham
  • 8 dl mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżka przyprawy ziołowej do bruschetta

Wykonanie:

  • Drożdże rozpuść z podgrzanym mleku z dodatkiem syropu.
  • Dodaj sól, oliwę z oliwek i obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto.
  • Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut, a następnie ukształtuj ciasto w prostokąt, o grubości 2 cm i umieść w dużej brytfance do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  • Wymieszaj oliwę z przyprawami i czosnkiem i posmaruj chleb. Ostrym nożem i pokrój ciasto na 24 prostokąty.
  • Pozostaw chleb pod przykryciem do wyrośnięcia na conajmniej 20 minut. Piecz grahamki na 225º C (termoobieg), około 10-12 minut.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *