Przepis na kalafior w sosie kokosowym

Przepis na kalafior w sosie kokosowym polecam przede wszystkim osobom, które nie lubią kalafiora. Tak przyrządzony kalafior będzie na pewno Wam będzie smakować niż tradycyjny kalafior z tartą bułką.

Sos kokosowy doprawiłam orientalnymi przyprawami jak garam masala, tandoori masala, kmin rzymski czy kurkuma. Nie zabrakło tu świeżej kolendry, która jest nieodzownym dodatkiem a azjatyckich sosach na bazie kokosowego mleka.

Kalafior w sosie kokosowym można podawać jako wegetariańskie danie z ryżem szafranowym lub jako sos do smażonego łososia.

kalafior w sosie kokosowym z soczewicąPrzepis na kalafior 

Składniki:

5-8 porcji

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona chili
  • 1 kalafior, średniej wielkości
  • 2 łyżki olejy arachidowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki tandoori masala
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 400 ml przetartych pomidorów z puszki
  • 100 ml gorącej wody (lub buljonu z kurczaka)
  • 100 ml czerwonej soczewicy
  • garść świeżej kolendry
  • sól do smaku

Wykonanie:

  • Pokrój cebulę i czosnek w kostkę, a chili w cienkie paski. Podsmaż na oleju wraz z cukrem i przyprawami.
  • Dodaj mleko kokosowe, przetarte pomidory, gorącą wodę i zagotuj, po czym dodaj opłukaną soczewicę.
  • Podziel kalafior na różyczki i zblanszuj  w osobnym garnku przez 5 minut. Odcedź i dodaj do sosu. Gotuj sos przez około 15 minut, aż soczewica i kalafior będą miękkie. Czerwoną soczewicę gotuje się bardzo szybko i traci ona trochę na formie, ale przez to też sos jest naturalnie zagęszczony.
  • Pod koniec gotowania dodaj posiekane gałązki kolendry, liście zostaw do posypania sosu przed podaniem.

kalafior w sosie kokosowym z soczewica

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *