Witam Was w ten przepiękny, słoneczny aczkolwiek trochę chłodny dzień. Co planujecie na weekend? My się szykujemy na rowerową wycieczkę, a żeby mieć wystarczająco siły na pedałowanie to upiekłam dzisiaj pizza kebab. Do pizzy nie trzeba nikogo zachęcać, jak myślicie?
Pizza kebab to po prostu pizza z mięsem kebab i dodatkami. Dzisiaj skusiłam się na grillowaną paprykę i cebulę dymkę. Pycha!
Przepis na pizza kebab
Składniki:
Spód do pizzy
- 15 g świeżych drożdży
- ½ l letniej wody
- 200 g mąki durum
- 200 g mąki pszennej
- 300 g mąki orkiszowej
- 1½ łyżeczka soli
Nadzienie do pizzy
- 400 g mielonego mięsa doprawionego przyprawą do grilla, startą cebulą, solą i pieprzem
- grillowana papryka w zalewie olejowej
- 4 dymki
- 1 l startego żółtego sera
- porcja sosu do pizzy, tutaj przepis
- Majeranek do posypania
- coleslaw do pizzy, tutaj przepis
Rozpuść drożdże w wodzie i dodaj resztę składników. Zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za bardzo zbite dodaj więcej wody. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 40 minut. Podziel ciasto na 4 równe porcje i rozwałkuj na placki o grubości 0,5 cm. Posmaruj sosem do pizzy, a następnie ułóż kuleczki surowego, ale przyprawionego mielonego mięsa, grillowaną paprykę i cebulę. Posyp żółtym serem ( u mnie podwójna porcja sera) i piecz na dnie nagrzanego piekarnika (250ºC) przez około 15 minut.
Nie zapomnij o włoskiej surówce do pizzy, która jest najprostszą surówką pod słońcem. Wystarczy poszatkować białą kapustę i wymieszać z winnym octem, oliwą oraz doprawić majerankiem, pieprzem i solą. Najlepsza surówka do pizzy!
5 komentarzy
wyśmienity pomysł
Dzięki Iza!
Cudowna pizza. Świetnie skomponowane dodatki!
Dziękuję Pati!
Wygląda smakowicie! Inna wersja tradycyjnego kebaba ; )