Przepis na kotlety schabowe z jabłkami

Czas na kolejny szybki obiad, tym razem z udziałem kotletów schabowych. Będąc z wizytą u mojej siostry wpadła mi w ręce książka Nigelli. Wyszperałam przepis na kotlety schabowe z jabłkami z dodatkiem cynamonu, goździków i  kardamonu. Bardzo łatwe danie do przygotowania.

kotlety schabowe z jabłkami

Lubię gotować z owocami, a jabłka z wieprzowiną to świetna para. Kotlety schabowe z jabłkami są bardzo aromatyczne i soczyste. Co prawda nie ma teraz takiego wyboru w jabłkach o tej porze roku ( z chęcią bym wybrała kwaśną antonówkę), ale zadowoliłam się sokiem z antonówki. Kotlety schabowe uwielbiają moje wyrośnięte dzieciątka, więc i te z jabłkami zrobię jeszcze nie jeden raz.

przepis na kotlety schabowe z jablkami

Przepis na kotlety schabowe z jabłkami

Składniki:

5-8 porcji

  • 1 kg kotletów schabowych bez kości
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 300 g wędzonego boczku
  • 6 szalotek, dużych
  • 5 kwaśnych jabłek
  • 750 ml soku z antonówki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 7 całych goździków
  • zmiażdżone nasiona z 6 kapsułek kardamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Rozbij lekko kotlety schabowe, oprósz mąką wymieszaną z solą i pieprzem i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju.
  • Pokrój boczek w kostkę i smaż na patelni, aż się stopi i zrumieni. Wyłóż do naczynia, a na tłuszcz z boczku wrzuć pokrojoną w plasterki szalotkę.
  • Obierz jabłka ze skórki i pokrój w plasterki.
  • W głębokim naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie boczek, następnie cebulę, warstwę jabłek, część kotletów,posyp cynamonem, znowu jabłka i kotlety, a między nimi goździki. Zakończ jabłkami.
  • Przykryj formę przykrywką lub szczelnie folią i wstaw do piekarnika na około godziny, temperatura 175ºC/ termoobieg.
  • Podawaj kotlety schabowe z ugotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą.

kotlety schabowe przepis

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *