Przepis na moussaka

Pyszna grillowana oberżyna, mnóstwo prażonego kminu rzymskiego i cynamonu…oczywiście mowa o moussaka. Moussaka to zapiekanka pochodząca z greckiej kuchni. Jest to danie sporządzone z mielonego mięsa, przełożone plastrami grillowanej lub smażonej oberżyny (bakłażan) i zapieczone pod warstwą beszamelu.

Bardzo często przyrządzam to danie, ale dzisiaj zapiekłam moussaka pod mascarpone. Jest to więc wersja bezglutenowa i nisko węglowodanowa, co wcale mi i mojej rodzinie nie przeszkadza. Jeśli lubicie grecką kuchnię to polecam również gigantes plaki.

przepis na moussaka

Przepis na moussaka

Składniki:

  • 500 g mielonego, u mnie wieprzowo wołowe
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 cm pora
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżka pomidorowego przecieru
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, uprażone i zmiażdżone w moździerzu
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża oberżyna
  • 250 g mascarpone
  • 1 jajko
  • 250 ml utartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

moussaka z bakłażanem Pokrój oberżynę na plastry o grubości około 1 cm. Posól i odstaw na 30 minut na durszlaku. W między czasie pokrój cebulę i czosnek w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojony por, startą marchewkę, seler i smaż dalej. Teraz dodaj mielone mięso, kmin i cynamon i smaż dopóki mięso przestanie być czerwone. Dodaj wtedy pomidory i przecier, dopraw solą i pieprzem i gotuj sos przez 20 minut.

Odciśnij lekko wodę z oberżyny, popędzluj oliwą i grilluj na patelni grillowej , grillu lub w piekarniku. Do foremki żaroodpornej o rozmiarach 15 cm x 25 cm wyłóż połowę sosu. Ułóż plastry oberżyny i rozprowadź resztę sosu.

Zmiksuj mascarpone z jajkiem i wymieszaj z utartym parmezanem. Włóż moussaka  do piekarnika i zapiecz przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC na termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj jakieś 10 minut z krojeniem moussaka. Podaj moussaka z makaronem, ryżem lub chlebem.

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *