Przepis na potrawkę Stroganoff z wołowiny z grzybami leśnymi

Wspomniałam już kiedyś, że uwielbiam zbierać grzyby. Tu, w lasach skandynawskich natknęłam się na takie rodzaje grzybów, obok których przedtem tylko przechodziłam lub wcale nie znalazłam w Polsce. Na zdjęciu u góry to bardzo popularny pieprznik trąbkowaty, spokrewniony z kurką. To właśnie z pieprzników, które znalazłam w niedzielę przyrządziłam biff Stroganoff. Kto powiedział, że Stroganoff musi być tylko z pieczarkami!

Przepis na potrawkę Stroganoff z wołowiny z grzybami leśnymi

Składniki:
na 6 porcji

  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 1 cebula, duża
  • 1 ząbek czosnku, duża
  • 300 g świeżych gzrzybów leśnych, ja nazbierałam pieprzników trąbkowatych
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy, gruboziarnistej
  • 2-3 dl gorącej wody
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 ½ dl kwaśnej śmietany
  • sól
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

  • Obierz cebulę, czosnek i pokrój w kostkę.
  • Oczyść grzyby i podziel je trochę, jeżeli są bardzo duże.
  • Pokrój mięso w podłużne paski.
  • Podsmaż cebule i grzyby w głębokiej patelni, po czym dodaj mięso, a na końcu grzyby.
  • Dopraw solą, pieprzem i papryką. Dodaj również przecier pomidorowy i musztardę.
  • Duś wołowinę pod przykryciem okolo 1,5- 2 godziny, podlewając gorącą wodą.
  • Na końcu podpraw potrawkę śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki.

Podawaj gulasz Stroganoff z kopytkami lub świezymi bułeczkami.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *