Przepis na puszyste jagodzianki

No to jestem z powrotem na moich włościach i zaraz dowiaduję się, że mam do dyspozycji 2 litry jagód. Więc dzisiaj na blogu premiera, pierwsze w tym roku jagodzianki! Chociaż mam moje wypróbowane przepisy na jagodzianki, z których wypiekam zawsze pyszne jagodzianki, to chciałam jak zwykle wypróbować coś nowego.

przepis na jagodzianki

Tym razem upiekłam jagodzianki z dodatkiem serka homogenizowanego i znacznej ilości masła, a wszystko to aby słodkie bułeczki były jeszcze bardziej puszyste i dłużej zachowały świeżość. No cóż moje intencje były zacne, a jagodzianki, choć porcja olbrzymia, spotkała zagłada zaraz po upieczeniu. Na to wygląda, że smakowały…

slodkie buleczki jagodzianki

Przepis na puszyste jagodzianki

Składniki:

na 40 sztuk

  • 15 – 17 dl mąki
  • ½ l mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 125 masła, miękkiego
  • 200 g twarożku homogenizowanego
  • 2 dl cukru + 1 dl cukru do jagód
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ektraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Lukier

  • 3 dl cukru pudru
  • 2 -3 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z cukrem i wanilią. Dodaj mąkę, po czym jajka, masło, serek i sól. Zagnieć lekkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia przez 40 minut.
  • Podziel ciasto drożdżowe na kawałki o wadze 80 gramów. Nadziej każdy kawałek ciasta dwoma łyżkami jagód i uformuj podłużną bułeczkę.
  • Ułóż jagodzianki na blaszy pokrytej pergaminem i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyrośnięte bułeczki włóż do piekarnika z termoobiegiem na 200ºC i piecz przez około 10- 12 minut. Jeśli pieczesz bez termoobiegu, zwiększ temperaturę do 225ºC.

13 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *