Przepis na sernik snickers

Kto lubi sernik snickers? Uwielbiam batoniki snickers i serniki. Połączenie tych dwóch to absolutnie moje smaki. Dawno zamierzałam upiec sernik snickers i w końcu się zdecydowałam. Sernik jest słodki. Co do tego nie ma wątpliwości przy takiej ilości dulce de leche i czekolady. Poza tym sernik jest wilgotny, a przede wszystkim smakuje jak snickers. Każdy kawałeczek to mnóstwo kalorii ale i tak ciężko mu się oprzeć. Polecam!

sernik snickers

Przepis na sernik snickers

Składniki:

Na kwadratową foremkę o boku 20 cm

Spód do sernika

  • 100 g ciastek digestive
  • 35 g stopionego masła

Masa serowa

  • ½ kg twarogu
  • 50 ml cukru
  • mała puszka dulce de leche, około 350 g
  • 3 łyżki  masła arachidowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej

Ganaché

  • 100 g czekolady, u mnie 70% kakao
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki golden syropu
  • 1 łyżka śmietanki

Wykonanie:

  • Zmiel ciastka na proszek i wymieszaj ze stopionym masłem. Foremkę wyłóż pergaminem, a następnie sypką masą z ciastek. Dociśnij i włóż do lodówki.
  • Utrzyj jajka z cukrem. Dodaj po kolei twaróg, 100 g dulce de leche, masło arachidowe, waniliowy ekstrakt cały czas ucierając. Na koniec wmieszaj czekoladę.
  • Wyłóż masę serową na schłodzony spód i wygładź powierzchnię. Zrób parę kleksów z dulce de leche i lekko wciśnij w masę serową. Zachowaj resztę dulce de leche do polewy. Piecz sernik na 175ºC (termoobieg) przez około 40 minut. Sernik powinien być sprężysty na środku. Upieczony sernik ostudź.
  • Z podanych składników przygotuj ganaché. Rozpuść czekoladę, masło i syrop w kąpieli wodnej i wymieszaj ze śmietanką. W osobnym naczyniu rozpuść dulce de leche. Posmaruj sernik dulche de leche, posyp częścią orzechów , a na koniec rozprowadź równomiernie ganaché. Całość posyp resztą orzeszków.

cheesecake snickers

 

 

 

22 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *