Przepis na sorbet jeżynowy

Upały, upały, a na nas czas jechać do domu. Mamy nadzieję, że zabierzemy trochę polskiego ciepła do Szwecji. Samochód zapakowany i zaraz ruszamy w stronę Świnoujścia. Na pożegnanie mam dla Was wspaniały przepis na upały sorbet jeżynowy.

Sorbet jeżynowy to mój pierwszy sorbet i bardzo się cieszę, że go zrobiłam, bo smakował niesamowicie. Wspaniale gasi pragnienie i jest taki zdrowy! Nic dziwnego, tyle w nim owoców. Owocowe sorbety czy owocowe lody domowej roboty to moje panaceum na upalne dni!

przepis na sorbet jeżynowy

Pyszny deser, bardzo orzeźwiający i lekki ze świeżych jeżyn z dodatkiem piany z białek i golden syropu. Bardzo polecam i do usłyszenia już ze Szwecji.

Przepis na sorbet jeżynowy

Składniki:

na 2 ½ l sorbetu jeżynowego

  • 1 kg świeżych jeżyn
  • 5 białek
  • 250 ml ljussirap
  • 100 ml cukru

Wykonanie:

  • Zmiksuj jeżyny po czym przetrzyj je przez sito i wymieszaj z golden syropem.
  • Upij pianę na sztywno, dodając na końcu cukier.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i zamroź sorbet. Mi to zajęło prawie 10 godzin. Ja mieszałam sorbet co godzinę przez pierwsze 4 godziny.

 

 

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *